23.01.2024
V březnu 2023 se vydalo 36 našich cestovatelů do Ománu. Užili jsme si období počínajícího ramadánu v radosti a setkávání. Mnozí hodnotili svou dovolenou jako svou nejzajímavější dovolenou vůbec. Co všechno jsme zažili?

Pro většinu z nás to byla první zkušenost s touto zemí. Právě březen je pro nás teplotně příjemný. Je spojený také se začátkem postního měsíce ramadánu. Půst patří k základním pilířům islámu a jeho smyslem je očistit se, uvědomit si boží moc, a přiblížit se k podstatě víry. Je také měsícem radosti, setkávání, usmíření a vyřešení sporů. Lidé by k sobě měli být laskaví a chudým a potřebným darovat almužnu. 

 

Již před zájezdem jsme založili whatsappovou skupinu, kde jsme společně probrali vše, co jsme potřebovali a zajímalo nás. Řešili jsme oblečení. Doporučeno pro ženy je nemít holá ramena a krátké šaty nebo sukně, muži by měli mít dlouhé kalhoty. Někteří se obávali také nemožnosti dát si pivo přes den. Realita byla mnohem příznivější než jsme očekávali. V restauraci při obědě bylo možné si objednat pivo nebo víno, které nám poté donesli na pokoj. Večer jsme se scházeli v anglické hospůdce, kde jsme si mohli dát alkohol, jaký jsme chtěli. 

 

Už po příjezdu na nás dýchla pohodová příjemná atmosféra v hotelové hale s vůní kadidla a příjemnou hudbou. 

 

Při úvodní schůzce jsme začali nasávat veškeré informace o Ománu a Ománcích. Jsou hrdí a pohostinní. Ománským "chlebem a solí" jsou datle a čaj. Ománským "zlatem" je kadidlo. Kadidlo bylo prvním bohatstvím Ománu, které bylo významným vývozním artiklem. 

 

Následující dny jsme prozkoumávali blízké moře, Arabské moře, které je součástí Indického oceánu. Bylo úžasně teplé, malá plážička pod hotelem, velká cca 350m s přístupem po dřevěném mostku. V moři jsme pozorovali rybičky, želvičky, kraby, ale i delfíny

 

Hojně jsme využívali výlety do okolí, při kterých jsme poznávali údolí, tzv. wádí. To jsou údolí vzniklá erozí občasného vodního toku. Třeba ve Wadi Darbat, kde jsou přírodní vodopády a jezírka

 

Půjčili jsme si auto a vyjeli s ním do blízkých hor Dhofar. Auto luxusní, silnice nové, provoz minimální, až na občasné dávání přednosti velbloudům nebo kozám a kravám. Objevovali jsme pouštní růže, kadidlovníky, baobaby, ale i propasti velikosti naší Macochy. Archeologické naleziště jsme mohli projet autem, prolézt stavby a obdivovat údolí a přímořskou přírodu. Den jsme si užili, ale vše jsme ani zdaleka neprojeli. 

 

Největším zážitkem byl dvoudenní výlet do pouště Rub - Al - Khálí, což je největší písečná poušť na světě, dokonce větší než Sahara. Cestou jsme si prohlédli ztracené město Ubár a kadidlovníky.  Luxusními SUV 4x4 jsme dojeli do pouště. Lehký adrenalin jsme pocítili při projetí několika písečných dun. Pak už jsme se prošli bosí pískem a našli to nejlepší místo na pozorování západu slunce. Nádhera a úžasné zastavení. 

 

Slunce zašlo a naši průvodci nás pozvali na datle a čaj. Pak už jsme se přesunuli do pouštního kempu, kde jsme byli pozváni k tradiční večeři. Přesunuli jsme se k ohni, povídali, zpívali a zase povídali. Pozorovali jsme nebe plné hvězd a dozvídali se o životě v Ománu vše, co nás zájímalo. Přespali jsme v beduínských stanech a ráno jsme začali den pohledem na ranní svítání. Výlet, který se nám dostal pod kůži a zůstane ještě dlouho v naší paměti.

 

Někteří využívali pobytu v Ománu více odpočinkově k prohřívání našich těl na sluníčku a koupáním ve velmi teplém moři. Jiní jezdili po výletech a dozvídali se maximum informací o této nádherné zemi, zemi Ománské. Omán je bezpečnou zemí, bez konfliktů a s nízkou kriminalitou.

 

V závěru pobytu jsme s částí klientů ověřovali, zda by by se pobyt nedal prodloužit. Nakonec nebyly ty správné letenky, ale touha byla velká :-). 

 

To vše jsme stihli za pár dnů v této nádherné zemi, která má svou vnitřní krásu skrytou pod vrchní slupkou na první pohled nehostinné a  vyprahlé země. 

 

Pojedete příště s námi?

Jak se zbavit 5 obav z cestování bez partnera? Stáhněte si náš e-book, ve kterém najdete odpovědi na časté dotazy našich sólo cestovatelů. To vám pomůže v rozhodování o výběru vaší dovolené.
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.